Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Svårt att fynda på samlarmarknaden i Degeberga

 

Proffsamlarna köper upp det bästa innan marknaden öppnar för allmänheten. Ändå kom tusentals besökare till årets marknad.

Burkar och gamla ting trängdes i Degeberga i helgen.
Massor av prylare för samlaren.
Instrument i mässing.
Porslin.
Masker för fäktare.

 

Lars-Erik Wikström

Små leksaker i Lars-Erik Wikströms stånd med Brio-leksaker (ovan). T. h lite större antikviteter även dem för barn.

 

ANTIKMARKNAD. Igår hölls en av landets största samlarmarknader, i Degeberga utanför Kristianstad. Men den populära antik- och samlarmarknaden börjar vattnas ur för vanligt folk. Fynden görs nämligen dagen innan marknaden öppnar för allmänheten.

   Till radion uppges besökssiffror på nästan 5 000 bilar och runt 20 000 besökare, men till lokaltidningen talar arrangören, Gärds Härads hembygdsförenings Monica Nilsson, istället om 10 000 besökare. Ingen vet hur många tusen antikvitetsintresserade som egentligen kom igår, men vid lunch kändes det inte lika trångt i gångarna som tidigare år. I övrigt är marknaden sig ganska lik. Gamla vykort i långa rader, mässingshorn, leksaker, silverbestick, vapen, och verktyg. Det mesta en nostalgiker söker går att finna här. Och så den ettriga rösten i högtalarna som går på som vanligt om hundar som lämnats kvar i varma bilar och om allehanda erbjudanden som besökarna inte får missa. Solen hittar som vanligt fram på något magiskt vis, mellan de regntunga molnen över dalen. Gröngräset i periferin bjuder in alla med picknickkorg och trötta fötter.

 

Fynden sällsynta

Men utbudet känns inte lika samlarvärt eller ”antikt” i år, istället mer krimskrams, eller som någon besökare uttryckte det ”mycket gammalt skräp”. Anledningen kan vara att de verkliga fynden försvinner innan marknaden hunnit öppna. Så har det varit i många år, men nu räcker det inte längre att vara ruskigt morgonpigg.

   – Här var fullt med folk redan igår när ungefär hälften av stånden var uppe. Förra året sålde jag mer på lördagen än på söndagen, förklarar handlaren Mats Lundborg för sina kunder. En del av det besökarna söker försvann när exempelvis de utländska uppköparna passade på att fynda dagen innan.

   Det arrangeras två marknader med lång tradition här på sommaren. Degeberga marknad startade som en förmarknad till Kiviks marknad vid 1800-talets slut, när knallar och karamelltanter stannade över på gästis i byn och sålde saker på väg till Kivik. Numera hålls Degeberga marknad helgen innan antik och samlarmarknaden, eftersom Kiviks marknad utökade med ytterligare en förmarknadsdag. Konkurrensen är hård och arrangören i Degeberga har redan känt av den från annat håll. Förra sommaren fick man minska området på sommarens första marknad med 20 stånd för att knallarna föredrog det större evenemanget Tosiga bonnadan i Ronneby. Besökarna på samlarmarknaden igår kunde se saker hos omkring 300 olika knallar, alltså cirka en kilometer lång marknadstur.

   Knallarna kommer från alla möjliga håll i Sverige, även norska och danska knallar kommer till Degeberga. Senare i veckan deltar en del av dem på antikmässan i Helsingborg på andra sidan av den skånska slätten. 080721

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007